O nama | Istorija

O nama

Kako bismo najbolje opisali Cedevitu?

ožda možemo da počnemo činjenicom da je Cedevita jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih hrvatskih brendova: multivitaminski instant napitak koji je više od četrdeset i pet godina prisutan u našim domovima. Ili u prvi plan možemo da istaknemo već dobro poznate, sjajne ukuse i prirodne arome, Cedevitinih čuvenih 9 vitamina prilagođenih dnevnim potrebama organizma, ili vrhunski kvalitet prepoznat ne samo u Hrvatskoj već i u više od 30 zemalja širom sveta.

A možda možemo jednostavno da kažemo: Cedevita je... član naše porodice.

I nećemo pogrešiti, jer danas je teško pronaći dom u kojem nema Cedevite, vitaminskog napitka za svaku priliku, za svako doba dana i za svako godišnje doba. Ustvari, Cedevita
je još puno toga: napitak kojim se osvežavamo sami, ili delimo radost ispijanja s dragim prijateljima... napitak u kojem uživamo u omiljenom kafiću, ili ga nosimo sa sobom ma gde bili, kao dobrodošao izvor okrepljenja u pokretu... Naš izvor vitamina i vitalnosti, naš izbor već generacijama.

Sve to je Cedevita: sveža kao osmeh, vedra kao letnji dan i dobra kao društvo starog prijatelja; čaša istinskog osveženja koja će uvek biti tu, za nas!

Istorija

Kao i svaka dobra priča, i priča o Cedeviti počinje rečima nekada davno... Dakle, nekada davno, još dvadesetih godina prošlog veka, na mestu današnjeg sedišta preduzeća na Borongaju, 1929. godine počela je s radom prva fabrika za izradu dijetetskih proizvoda u Hrvatskoj, podružnica švajcarske kompanije Dr. A. Wander. Najpoznatiji proizvod kompanije Wander bio je instant napitak Ovomaltine, jedan od prvih svetski poznatih brendova. Bio je to začetak bogate tradicije proizvodnje dijetetskih proizvoda, uz visoke kriterijume kvaliteta farmaceutske industrije, u koju će se tako dobro uklopiti i - Cedevita.

PRVE GODINE

Multivitaminske granule Cedevite kakve danas znamo nastale su je 1969. godine, dok je njegova proizvodnja započela godinu dana kasnije. Cedevita je razvijena pod okriljem poznate farmaceutske kuće Pliva, kao rezultat naučnih radova i istraživanja o potrebi unosa vitamina u organizam. Tadašnju Cedevitu ljubitelji vitaminskog osveženja nabavljali su u staklenim bočicama koje su, uz mericu za doziranje, bile pakovane u kartonske kutijice. Cedevita je tako više podsećala na lek, a i prodavala se samo u apotekama!

UKUSI 9 VITAMINA

Cedevita od samog početka u svom sastavu ima 9 vitamina, no njena formula nije bila uvek ista: vremenom se kontinuirano usavršavala, a sastav i količine vitamina prilagođavani su savremenim naučnim saznanjima. I ukusi Cedevite imaju svoju zanimljivu priču: prve generacije uživale su u samo jednom ukusu - ukusu narandže. Cedevita narandža je najstariji, ali i danas najpopularniji ukus ovog napitka. Narandža je konačno dobila društvo 1984. godine kada je lansirana Cedevita limun, a nešto kasnije pridružila im se i Cedevita grejp. Od devedesetih godina do danas, razvijen je niz novih ukusa koji su osvojili srca potrošača, a asortiman Cedevite dodatno je proširen i Cedevitom Kids s ukusima narandže i jagode, pre svega namenjenoj deci, te Cedevitom Light bez šećera, za dijabetičare i sve one koji moraju da paze na unos šećera.

SVA LICA CEDEVITE

Cedevitu pamtimo kao napitak koji je obeležio naše detinjstvo i mladost. Tome je zasigurno doprinelo i kontinuirano unapređenje tehnologije proizvodnje i nastupa na tržištu – budući da je Cedevita među prvim hrvatskim brendovima shvatila kolika je važnost komunikacije s potrošačima. Stoga nije čudo da su neke od prvih domaćih TV reklama bile upravo reklame za Cedevitu! U svojim oglasima i spotovima Cedevita je uvek naglašavala zdrav način života kao i prikladnost napitka za celu porodicu. U legendarnim Cedevitinim TV spotovima iz 80-tih i 90-tih godina nastupali su poznati muzičari i sportisti, a stih „Ako te neko za zdravlje pita, reci samo Cedevita" zasigurno spada u kultne trenutke domaćeg oglašavanja. Cedevita je predvodnik i u novim oblicima promocije: među prvim brendovima u Hrvatskoj iskoristila je mogućnosti koje pruža oglašavanje na bilbordima, a danas aktivno koristi svoje fejsbuk profil kao i aplikacije za mobilnu telefoniju.

Važnu ulogu u razvoju brenda Cedevite imaju i vrste ambalaže te njihov dizajn: od popularnih plastičnih bočica prepoznatljive smeđe boje iz 70-ih godina, sve do 1993. kada su
proizvedena prva porodična pakovanja Cedevite od 1 kg, dok su pakovanja od 500 g uvedena šest godina kasnije. Danas Cedevitu možemo pronaći u ergonomski oblikovanim bočicama sa termoskupljajućom etiketom i specifičnim otvorom koji omogućava lakše doziranje i jednostavnu upotrebu… ili u obliku kesica od 19g, za pripremu u omiljenom kafiću, ali i u flašama s inovativnim čepom pod nazivom Cedevita Go za sve one željne osveženja u pokretu.

UVEK KORISNA PODRŠKA

Cedevita, kao vitaminski brend pokušava da učestvuje u što više događanja koja potiču poboljšanje kvaliteta življenja: u humanitarnim akcijama, edukaciji ljudi o sportu i zdravom životu… Sponzorstva sporta te raznovrsnih kulturnih i društvenih događanja su od izuzetne važnosti za Cedevitu pa stoga kompanija s ponosom ulaže u poznati košarkaški klub – KK Cedevita. Aktivno učestvuje i u obrazovanju najmlađih te rado otvara vrata svoje fabrike učenicima osnovnih škola gde ih upoznaje sa svojim proizvodnim procesom.

CEDEVITA 21. VEKA

Dugo godina Cedevita d.o.o. svoj je asortiman proizvoda razvijala unutar sastava farmaceutske kuće Pliva, a u julu 2001. godine Cedevita okreće novu stranicu i postaje deo Atlantik Grupe, vertikalno integrisane multinacionalne kompanije čije poslovne aktivnosti uključuju istraživanje i razvoj, proizvodnju, kao i distribuciju robe široke potrošnje, uz prisutnost na tržištima više od 40 zemalja širom sveta.

Novi vlasnik prepoznao je potencijal Cedevite, ali i samog tržišta, što je imalo za posledicu povećanu prodaju i proizvodnju. Iako se u početku Cedevita najviše ispijala kod kuće, 2003. godine ulaskom u HORECA kanal započinje nova era ovog popularnog vitaminskog napitka. Tako danas omiljenim Cedevitinim ukusima možemo da se osvežavamo u većini kafića, a u tu svrhu osmišljena su i ugostiteljstvu prilagođena posebna pakovanja dovoljna za jednu čašu osvežavajućeg napitka.

Uspeh brenda Cedevita najbolje se ogleda u njegovoj dugotrajnoj popularnosti, pri čemu su moderne varijante ovog dugovečnog napitka ostvarile izuzetnu popularnost kod mladih. Potvrđuje to i Cedevita GO!, lansirana 2009. kao jedan od najvećih projekata u istoriji kompanije. Cedevita GO! predstavlja pionirski korak u sasvim novoj kategoriji proizvoda tzv. „”almost-ready-to-drink“. Uz inovativnu ambalažu sa čepom koji sadrži Cedevitu, posebnost ovog proizvoda koja mu daje dodanu vrednost jeste korišćenje izvorske vode Kala koja se nalazi u flašici.

Danas proizvodnja Cedevite iznosi oko 9.000 tona godišnje, uz nekoliko svetski priznatih standarda kvaliteta kao što su ISO 9001 i 14001, HACCP, FSSC 22000.
Iako ima više od 45 godina, istraživanja pokazuju da potrošači Cedevitu doživljavaju kao izuzetno inovativan brend koji, kroz konstantno poboljšanje ponude, drži visoku poziciju među brendovima robe široke potrošnje. Tako je prema istraživanjima potrošača Cedevita među 5 najjačih robnih marki u regionu, a pritom je na tržištima Hrvatske i Slovenije apsolutno vodeći brand "in home" konzumiranih napitaka.

Večno mlada i uvek nova, Cedevita je i danas tu, spremna da osvoji srca svih onih koji traže korisno vitaminsko osveženje!

0 Loading