O nama | Povijest

O nama

Kako bismo najbolje opisali Cedevitu?


Možda možemo početi činjenicom kako je Cedevita jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih hrvatskih brandova: multivitaminski instant napitak koji je više od četrdeset i pet godina prisutan u našim domovima. Ili u prvi plan možemo istaknuti već dobro poznate, sjajne okuse i prirodne arome, Cedevitinih čuvenih 9 vitamina prilagođenih dnevnim potrebama organizma, ili vrhunsku kvalitetu prepoznatu ne samo samo u Hrvatskoj već i u više od 30 zemalja širom svijeta.

A možda možemo jednostavno reći: Cedevita je... član naše obitelji.

I nećemo pogriješiti, jer danas je teško pronaći dom u kojem nema Cedevite, zdravog napitka za svaku priliku, za svako doba dana i za svako godišnje doba. Ustvari, Cedevita je još puno toga: napitak kojem se osvježavamo sami, ili dijelimo radost ispijanja s dragim prijateljima... napitak u kojem uživamo u omiljenom kafiću, ili ga nosimo sa sobom ma gdje bili, kao dobro došao izvor okrepe u pokretu... Naš izvor zdravlja i vitalnosti, već generacijama.

Sve to je Cedevita: svježa kao osmijeh, zdrava kao ljetni dan i dobra kao društvo starog prijatelja; čaša istinskog osvježenja koja će uvijek biti tu, za nas!

Cedevita je dio Atlantic Grupe, vertikalno integrirane multinacionalne kompanije čije poslovne aktivnosti uključuju istraživanje i razvoj, proizvodnju i distribuciju robe široke potrošnje, uz prisutnost na tržištima više od 40 zemalja diljem svijeta.

Povijest

Kao i svaka dobra priča, i priča o Cedeviti počinje riječima nekad davno… Dakle, nekad davno, još dvadesetih godina prošlog stoljeća, na mjestu današnjeg sjedišta tvrtke na Borongaju, 1929. godine počela je s radom prva tvornica za izradu dijetetskih proizvoda u Hrvatskoj, podružnica švicarske tvrtke Dr. A. Wander. Najpoznatiji proizvod tvrtke Wander bio je instant napitak Ovomaltine, jedan od prvih internacionalno poznatih brandova. Bio je to začetak bogate tradicije proizvodnje dijetetskih proizvoda, uz visoke kriterije kakvoće farmaceutske industrije, u koju će se tako dobro uklopiti i - Cedevita.

PRVE GODINE

Multivitaminski napitak Cedevita kakvog danas znamo nastao je 1969. godine, dok je njegova proizvodnja započela godinu dana kasnije. Cedevita je razvijena u okrilju poznate farmaceutske tvrtke Pliva, kao rezultat znanstvenih radova i istraživanja o potrebi unosa vitamina u organizam. Tadašnju Cedevitu ljubitelji vitaminskog osvježenja nabavljali su u staklenim bočicama koje su, uz mjericu za doziranje, bile pakirane u kartonske kutijice. Cedevita je tako više podsjećala na lijek, a i prodavala se samo u ljekarnama!

OKUSI 9 VITAMINA

Cedevita od samog početka u svom sastavu ima 9 vitamina, no njena formula nije bila uvijek ista: vremenom se kontinuirano usavršavala, a sastav i količine vitamina prilagođavani su suvremenim znanstvenim spoznajama. I okusi Cedevite imaju svoju zanimljivu priču: prve generacije uživale su u samo jednom okusu - okusu naranče. Cedevita naranča je najstariji, ali i danas najpopularniji okus ovog napitka. Naranča je konačno dobila društvo 1984. godine kada je lansirana Cedevita limun, a nešto kasnije pridružila im se i Cedevita grejp. Od devedesetih godina do danas, razvijen je niz novih okusa koji su osvojili srca potrošača, a asortiman Cedevite dodatno je proširen i Cedevitom Kids s okusima naranče i jagode, posebno namijenjenom djeci te Cedevitom Light bez šećera, za dijabetičare i sve one koji moraju paziti na unos šećera.

SVA LICA CEDEVITE

Cedevitu pamtimo kao napitak koji je obilježio naše djetinjstvo i mladost. Tome je zasigurno doprinijelo i kontinuirano unapređenje tehnologije proizvodnje i tržišnog nastupa - jer, Cedevita je među prvim hrvatskim brandovima shvatila kolika je važnost komunikacije s potrošačima. Stoga nije čudo da su neke od prvih domaćih TV reklama bile upravo one za Cedevitu! U svojim oglasima i spotovima Cedevita je uvijek naglašavala zdrav način života te prikladnost napitka za cijelu obitelj. U legendarnim Cedevitinim TV spotovima iz 80-tih i 90-tih godina nastupali su poznati glazbenici i sportaši, a stih „Ako te netko za zdravlje pita, reci samo Cedevita“ zasigurno spada u kultne trenutke domaćeg oglašavanja. Cedevita je predvodnik i u novim oblicima promocije: među prvim brendovima u Hrvatskoj iskoristila je mogućnosti koje pruža oglašavanje na billboard površinama, a danas aktivno koristi svoje Facebook profile te aplikacije za mobilnu telefoniju. 
Važnu ulogu u razvoju branda Cedevite imaju i vrste pakiranja te njihov dizajn: od popularnih plastičnih bočica prepoznatljive smeđe boje iz 70-ih godina, sve do 1993. kada su proizvedena prva obiteljska pakiranja Cedevite od 1 kg, dok su pakiranja od 500 g uvedena šest godina kasnije. Danas Cedevitu možemo pronaći u ergonomski oblikovanim bočicama sa sleeve etiketom i specifičnim otvorom koji omogućava lakše doziranje i jednostavnu upotrebu… ili u obliku sašeta od 15g, za pripremu u omiljenom kafiću, ali i u bocama s inovativnim čepom pod nazivom Cedevita Go za sve one željne osvježenja u pokretu.

UVIJEK ZDRAVA PODRŠKA

Cedevita, kao brand zdravog vitaminskog napitka, nastoji sudjelovati u što više događanja koja potiču poboljšanje kvalitete življenja: u humanitarnim aktivnostima, edukaciji ljudi o sportu i zdravom životu… Sponzorstva sporta te raznovrsnih kulturnih i društvenih događanja od iznimne su važnosti za Cedevitu te stoga kompanija s ponosom ulaže u poznati košarkaški klub – KK Cedevita. Aktivno sudjeluje i u obrazovanju najmlađih te rado otvara vrata svoje tvornice učenicima osnovnih škola gdje ih upoznaje sa svojim proizvodnim procesom.

CEDEVITA 21. STOLJEĆA

Dugo godina Cedevita d.o.o. svoj je asortiman proizvoda razvijala unutar sustava farmaceutske kompanije Pliva, a u srpnju 2001. godine Cedevita okreće novu stranicu i postaje dijelom Atlantic Grupe, vertikalno integrirane multinacionalne kompanije čije poslovne aktivnosti uključuju istraživanje i razvoj, proizvodnju te distribuciju robe široke potrošnje, uz prisutnost na tržištima više od 40 zemalja diljem svijeta.

Novi vlasnik prepoznaje potencijal Cedevite ali i samog tržišta, što rezultira ekspanzijom prodaje i proizvodnje. Iako se u početku Cedevita najviše ispijala kod kuće, 2003. godine ulaskom u HORECA kanal započinje nova era ovog popularnog vitaminskog napitka. Tako se danas možemo omiljenim Cedevitinim okusima osvježavati u većini kafića, a u tu svrhu osmišljena su i ugostiteljstvu prilagođena posebna pakiranja dostatna za jednu čašu osvježavajućeg napitka. 
Uspjeh brenda Cedevita najbolje se ogleda u njegovoj dugotrajnoj popularnosti, pri čemu su moderne inačice ovog dugovječnog napitka ostvarile iznimnu popularnost kod mladih. Potvrđuje to i Cedevita GO!, lansirana 2009. kao jedan od najvećih projekata u povijesti kompanije. Cedevita GO! predstavlja pionirski korak u sasvim novoj kategoriji napitaka tzv. „almost-ready-to-drink“. Uz inovativno pakiranje koje u svom čepu sadrži Cedevitu, posebnost ovog proizvoda koja mu daje dodanu vrijednost je i izvorska voda Kala koja se nalazi u bočici. 
Danas proizvodnja Cedevite iznosi oko 9.000 tona godišnje, uz nekoliko svjetski priznatih sustava kvalitete kao što su ISO 9000 i 14000, HACCP, IFS.
Iako ima više od 45 godina, istraživanja pokazuju da potrošači Cedevitu doživljavaju kao iznimno inovativan brend koji, kroz konstantno poboljšanje ponude, drži visoku poziciju među brandovima robe široke potrošnje. Tako je prema istraživanjima potrošača Cedevita među 5 najjačih robnih marki u regiji, a pritom je na tržištima Hrvatske i Slovenije apsolutno vodeći brand "in home" konzumacije bezalkoholnih napitaka. 

Vječno mlada i uvijek nova, Cedevita je i danas tu, spremna za osvajanje srca svih onih koji žeđaju za zdravim vitaminskim osvježenjem!

0 Loading